Kérd az ingyenes tanácsadást

FÉNYVÉDELEM – BŐRVÉDELEM

(olvasási idő ca. 5 perc)

Mi az SPF jelentősége – A napvédő faktor magyarázata

Akár a tikkasztó nyári napsütésben ülök a tengerparton, akár csak az árnyékban pihengetek a teraszon – az UV-sugarakra vigyázni kell! Kéne!

Valamikor húszonéves korom közepén leszedtek 3 db anyajegyet egy szűrés után, mert „nem volt megfelelő” a kinézete. Egyszerű, sebészeti eltávolítással. Kb. ennyit is foglalkoztam a témával. Nem értem rá. Leszedték, szövettan ok, mentem tovább.

Aztán vagy 13 év múlva egy munkahelyi szűrés során a bőrgyógyász talált még egyet a vádlimon. De vártam még pár évet, mire leszedettem. De az is rendben volt.

2019-ben várandósan, mikor már nagy hasam volt Bíborral, akkor is elmentem megmutatni magam. Minden rendben volt.

Majd jött a pandémia és nem mentem csak 2022-ben. Ez idő alatt a hátam közepén lévő egyik anyajegyben, amit addig rendben találtak a szűrés során, „lett” egy piros folt. Megmutattam a helyi bőrdokinak egy szerdai napon. Nem igen beszélt magyarul, megnézte és pár másodperc után csak annyit mondott, hogy: ez rákos. Ennyi. Semmi mást.

img 20221011 082340

Majd az asszisztenshez fordultam és megkérdeztem, hogy akkor ez most mit jelent. Annyit mondott, hogy a doktor úr azt szeretné mondani, hogy ezzel sebészetre kell menni. Kimetszik és elküldik szövettanra.

Ok. 5 perc leforgása alatt végeztünk. Rögtön hívtam a sebészetet és szombaton mehettem konzultációra, majd hétfőn már a kés alá. Ki is metszette szépen, leírta, hogy valószínűleg baselioma.

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus, ezért részlegesen rosszindulatúnak (semimalignus) is nevezik.

Vártunk. 30 napot. Melanoma. Újabb kimetszés.

A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus. A melanoma malignum korán ad áttétet a nyirokcsomókba, belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba, de ez akár az elsődleges daganat eltávolítása után is bekövetkezhet.

A melanoma felismerése és az önvizsgálat

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval (dermatoszkóp) végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

Az önvizsgálat lehetőleg – pl. családtag segítségével – terjedjen ki minden testrészre, ugyanis melanoma előfordulhat nehezen megfigyelhető területeken, a hátunkon, nyakunkon, fejbőrünkön is, sőt épp ezeken a területeken e legveszélyesebbek az elváltozások. Nőknél jellemzőbb a karokon és a lábakon, férfiaknál a háton és a mellkason kialakuló melanoma.

Alak, határvonal – A közönséges anyajegy határa éles, az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó.Az elváltozás színe alapján nem feltétlenül különböztethető meg a laikus számára a közönséges anyajegytől.

Életkor – A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Anyajegyek száma – Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel, közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 darab, míg atípusos anyajegyek esetében nem ritkán száznál is több elváltozás található.

Testrész – A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, az atípusos anyajegy esetében ez nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani tudja a sejtek DNS-tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz, az esetek egy részéhez melanomához vezethet. A bőrrák ezen típusa ezért elsősorban a leggyakrabban UV-sugárzásnak kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek, és nőknél a lábon alakulhat ki.

Több formában jelenhet meg a melanoma

Bizonyos típusú bőrdaganatok kicsik, és úgy tűnnek, mint egy seb, amely vérzik, ezt követően var képződik rajta, ami begyógyul, majd újra vérezni kezd. A melanoma esetében többnyire egy, már meglévő anyajegy változik meg, vagy pedig egy új, gyanús külsejű anyajegy alakulhat ki és indul növekedésnek.

Meglepő módon a melanoma az esetek több mint 50 százalékában korábban egészséges bőrfelületen alakul ki. A bőrön újonnan megjelenő sötét foltok ezért mindig gyanút kell, hogy keltsenek, és bőrgyógyászati vizsgálatot igényelnek, a már meglévő anyajegyekben, májfoltokban, szemölcsökben és különféle bőrelváltozásokban észlelt változásokhoz hasonlóan.

A melanoma az esetek 20-50 százalékában meglévő bőrelváltozásból alakul ki. Az anyajegyek bizonyos típusai nagyobb kockázatot jelentenek, mert nagyobb eséllyel fajulhatnak el. Kezelés nélkül a melanomát megelőző stádiumokból (in situ melanoma) idővel kialakul a melanoma.

A melanoma egyik típusa a tartós napfényexpozíciónak kitett területen jelentkezhet sötét, lapos foltként, ami idővel még sötétebbé válik, megnő. Ezt lentigo malignának nevezik.

Nagyon kis százalékban festéket nem tartalmazó melanocyták burjánzása okozza a melanomát, ekkor a daganat nem sötét, hanem csaknem bőrszínű, ezért nagyon nehezen ismerhető fel, csak bőrgyógyász tudja azonosítani az elváltozást.

Melanoma a szemen is kialakulhat időnként.

Nem minden rosszindulatú bőrdaganat melanoma, a leggyakrabban felfedezett bőrrák a basalioma.”

Forrás: webbeteg.hu

Bőrgyógyászati szűrés

Rendszeres önvizsgálat mellett is évente egy alkalommal ajánlott a bőrgyógyász felkeresése szűrési céllal. A melanoma ugyanis gyorsan növekvő daganat, így különösen fontos a korai felismerés.

A szűrés ideális időpontja a téli, kora tavaszi időszak, mivel az esetleg szükségs beavatkozást kedvezőbb a meleg és napsütéses napok beállta előtt elvégezni.

Eddig is figyeltem rá, hogy ne tartózkodjak túl sokat a napon. Amúgy sem bírom, de csak igen ritkán kentem be magam napvédővel. Ezek után ez már egész biztos, hogy másként lesz. És ez a bejegyzés most kifejezetten csak a bőrvédelemmel kapcsolatban születetett. Minden egyéb hozadékát, amit a szövettan eredménye adott, az egy másik történet.

Tehát! Nem számít, a napsütésben játszom vagy csak az árnyékban ücsörgök, egy dolog létfontosságú: a bőröm védelme. Kifejezetten azért, mert azok közé tartozom, akiknek igen sok az anyajegye. A természetes és megfelelő fényvédő segítségem abban, hogy megússzam a leégést, ne gyorsítsam a korai öregedést, kerüljem a szintetikus összetevőket, amik a bőrre kenve nem csak az én szervezetemet szennyezik, hanem a vizet is.

Hogyan működik a fényvédő?

A legalapvetőbb értelemben a fényvédő védi a bőrt azáltal, hogy blokkolja az UV (ultraibolya) sugarakat. Nézd meg ezt a videót egy jobb rálátásért, és itt egy kis magyarázat is.

image

Szintetikus fényvédők:

Sok szintetikus fényvédő tartalmaz avobenzont, oxibenzont, retinil-palmitátot, parabéneket, ftalátokat, petrolkémiai anyagokat, PABA-t és 1-dioxánt, UV kémiai abszorbereket, mesterséges színezékeket és szintetikus illatanyagokat. Egyszóval káros anyagokat. Ezek úgy működnek, hogy kémiailag elnyelik az UV-fényt, de a bőrön keresztül bejuthatnak a véráramba.

Az FDA nemrégiben végzett egy feltáró maximális felhasználási kísérletet, (google oldalfordítóval jól értelmezhető a szöveg, ha érdekel) amely azt méri, hogy mennyi helyi fényvédő terméket szív fel bőrünk, ha követjük a helyes használati utasításokat. Az olyan szavak, mint az avobenzon, az oxibenzon, az ecamsule és az oktokrilén valószínűleg elég ismeretlenek a legtöbb ember számára; És a fényvédő címkéje nem sokat magyaráz arról, hogy valójában mit csinálnak.

Barrier fényvédők:

Az olyan összetevők, mint a cink-oxid vagy a titán-dioxid, akadályt képeznek az UV-sugarak blokkolására, ahelyett, hogy elnyelnék őket. Azonban annak érdekében, hogy ezeket vonzóbbá tegyék a fogyasztó számára, sok úgynevezett “természetes fényvédő” végül nanorészecske méretű cink-oxidot használ a formuláiban, ami azt jelenti, hogy olyan apró részecskéket tartalmaznak, amelyek bejuthatnak a véráramba.

Egy kicsit az SPF-ről

Mit tud a napvédő faktorról (SPF)? Az SPF az UVB sugarak elleni védelem mértéke, amely rákot okozhat. Ha a bőr 10 perc napsütés után égne, az SPF 15 fényvédő lehetővé tenné, hogy körülbelül 150 percig – 15-ször hosszabb ideig – tartózkodj a napon.

Ennek ellenére az SPF skála nem lineáris. Például az SPF 10 blokkolja az UVB sugarak 90 százalékát, az SPF 30 blokkolja az UVB sugarak 97 százalékát, és az SPF 50 blokkolja az UVB sugarak 98 százalékát. A szupermagas SPF, például a 75 vagy a 100 nem nyújt jelentősen nagyobb védelmet.

Ezt szem előtt tartva az SPF besorolás egyaránt méri, hogy mennyi UVB védelmet nyújtanak, és mennyi ideig biztosítják ezt a védelmet.

A legtöbb bőrgyógyász legalább SPF 30 használatát javasolja. Amióta az eszemet tudom, de sokáig csak legyintettem rá.

Miért fontos fényvédőt használni?

A bőr idővel károsodhat a nap káros sugarainak való kitettség miatt. Fontosa fényvédő a bőrrák, a napégés, a korai öregedés és más bőrbetegségek megelőzése érdekében.

image 1

Ki használjon fényvédőt?

A rövid válasz: mindenki! De ezt ne én mondjam meg!

Azt mondják a szakemberek, hogy akár könnyen megég a bőrünk, akár sokat tudunk a napon tartózkodni és  csak barnák leszünk, a fényvédelem fontos.

Még akkor is, ha nem tervezzük közvetlenül a napon ülni, vagy borongós nap van kint, a nap sugarai akkor is elérhetik a bőrt. Közvetlen napozás nélkül is a Nap káros sugarai áthatolhat a felhőkön vagy az autó ablakán is. Mindezeket tudatosítva lett a fényvédelem 43 évesen a mindennapi bőrápolási rutinom része. Fontos megjegyeznem, hogy úgy gondolok erre, mint a fogmosásra.

A kisbabák, 6 hónapnál fiatalabb gyerekek bőre egy másik történet. Én a lányaimra, mikor ilyen picik voltak, hosszú ujjas ruhát adtam és természetesen nem mentünk napra.  

Mennyi fényvédőt/hogyan használjak?

15-30 perccel a napozás előtt bőségesen érdemes felkenni a fényvédőt. A legtöbb felnőttnek körülbelül 30 gr (na ezt mérd le :D) fényvédőre van szüksége a teljes test lefedéséhez, mielőtt a strandra vagy a medencébe menne. Egy a lényeg, minden napérintett területet érdemes lefedni.

Ha hosszú ideig kint vagyok a napon, de nem tudom folyamatosan újra felvinni a fényvédőt érdemes azt a bizonyos UV szűrő ruházatot megfontolni. Nekem még nincs, de lehet lesz. Találtam például ilyet. Mint a szörfösöknek. A végén még új kalandokra is ráveszem magam… :D.

10 tévhit az UV szűrős ruházatról • Magazin • Sportolj Ma

Ruha hiányában 2 óránként javasolják a kereskedelmi forgalomban elérhető védők ismételt használatát. Úszás, izzasztó tevékenység esetén célszerű nagyobb mennyiséget használni, de 4-6 óránként feltétlen.

Miben más a Young Living ásványi fényvédő, mint a kereskedelmi forgalomban elérhető termékek?

Forrás: YL web

Amikor a Young Living tudósai megalkották az ásványi fényvédőnket, a legjobbat akarták kifejleszteni – gyerekeknek, felnőtteknek, a család minden tagjának. A megfelelő fényvédő létrehozásához tudták, hogy az UV-sugarak blokkolása a helyes út, ezért a cink-oxid fényvédő – barrier megközelítés – a megfelelő készítmény.

A Young Living tudósai, a “Seed to Seal®” elkötelezettség által vezérelve, hogy a lehető legtisztább összetevőkből az elérhető abszolút legjobb termékeket hozzák létre, kifejlesztettek egy fényvédőt, amely nem nano-cink-oxidot használ. Ez azt jelenti, hogy amikor ezt a fényvédőt használjuk, az összetevők nem szívódnak fel a véráramba, bármennyire is jóindulatúak. Ha többet szeretnél megtudni a nanorészecskékről és arról, hogy miért érdemes kerülni, olvasd el ezt a blogbejegyzést. (google fordítóval jól értelmezhető a szöveg).

Young Living ásványi fényvédő SPF 50

Szóval, már tudjuk, hogy mitől jó egy fényvédő és mi teszi jobbá az SPF 50 készítményünket:

  • Gary Young bőrbarát illóolajok különleges keverékét állította össze ehhez a fényvédőhöz. 100% -os tisztaságú Helichrysumotlevendulátmirhátsárgarépamagot és tömjént tartalmaz.
  • Ez a vény nélkül kapható fényvédő könnyű, és további védelmet nyújt a bőrnek az UVA és UVB sugarak ellen.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt erős fényvédelmet kapnak, erős vegyszerektől mentesen.
  • A nem zsíros végeredmény biztosítására kifejlesztett Young Living Mineral fényvédő a Savvy Minerals by Young Living® smink és egyéb alapozók alapjaként is  használhatók.
  • A legtöbb kémiai fényvédővel ellentétben ásványi fényvédőnk „zátonybiztos”. Ez azt jelenti, hogy az általunk használt készítmény nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, mint az oxibenzon és az oktinoxát, amelyek korallfehéredést okoznak. Hasonlóképpen, a nem nano formulánk azt jelenti, hogy a korall nem képes lenyelni a fényvédőnkben lévő cink-oxid részecskéket.
  • Ez a fényvédő akár 80 percig izzadság- és vízálló, így az edzés vagy a medencében töltött idő jól védett.
  • Ez az ásványi fényvédő készítmény tiszta, természetes eredetű összetevőkből készül, és nem tartalmaz avobenzont, oxibenzont, retinil-palmitátot, parabéneket, ftalátokat, petrolkémiai anyagokat, PABA-t és 1,4-dioxánt, UV kémiai abszorbereket, mesterséges színezékeket és szintetikus illatanyagokat.
  • A YL fényvédő a Bőrrák Alapítvány mindennapos használatra jóváhagyott pecsétjével rendelkezik.
  • Ásványi fényvédőnk bőrgyógyász által felülvizsgált, hogy fehér maradványok nélkül simuljon a bőrre. Nincs több kék árnyalat vagy fehér festék a cink fényvédőre!

Még a legszorgalmasabb fényvédő használók is elfelejthetik ismételten felkenni a krémet, vagy kihagyhatnak egy kellemetlen felületet. Vagy egyszerűen úgy alakul, hogy be sem keni magát valaki. Férjem például április közepén a Horváth rally vb-ről úgy jött haza, hogy szénné égett a két karja. A LavaDerm™ napozás utáni spray-t fújtam rá és még extra kis levendula olajat V-6 bázisolajjal, hogy segítsen megnyugtatni, lehűteni és ideiglenesen enyhíteni a húzó napégés mellett megjelenő viszketést és fájdalmat.

Amóndó lettem, hogy a felhőtlen szórakozás mellett nyáron legyen kiemelten fontos a napvédelem!

Leszek ennek a nagykövete, bár igyekszem a könnyed rutint és a természetességet kiemelni, nem a rettegést. Hiszen a nap erejére szükségünk van. A pajzsmirigyünknek, a D-vitamin miatt, az immunrendszerünknek és a a hangulatunknak meg aztán pláne!

De csak a jót szűrjük ki és engedjük be a Nap erejéből!

Az Aroma Akadémia – Terápiás olajokkal az élet csoportomban további hasznos napvédelem tippeket és recepteket osztok meg május hónapban. Ha még nem vagy tagja, csatlakozz bátran.

Az Instagramon @balinthuberzsuzsi néven találsz meg.

Hírlevél feliratkozás: Aroma Akadémia hírlevél

A www.youngliving.com weboldalán a 2987373 ajánlói kódommal tudsz 24% kedvezménnyel hozzájutni a fent említett fényvédő krémhez is. Vagy katt ide a regisztrációhoz!

Illatos minden jót!

Bálint-Huber Zsuzsi

Oszd meg másokkal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
balint huber zsuzsi young living uzlet wellness megoldasokkal illoolaj rolam 6
Bálint-Huber Zsuzsi vagyok, hivatásos katona férjem boldog felesége, 2 lány anyukája, Young Living tanácsadó. Azt szeretném, ha az élet könnyed oldalát minél többen megismernék és megmutatnák ezt másoknak is, mert így élni olyan jó.

Kategóriák:

Iratkozz fel, ha szeretnél értesülni a legújabb cikkekről: